Wednesday, November 13, 2013

Ιαπωνία - Καθηγητές

Στη δημοσίευση που έκανε στο μπλόγκ του μετά την εκπομπή, λέει τα παρακάτω:
Κάτι aκόμη σημαντικό, που ελπίζω να μη χρειασθεί να ξαναεπαναλάβω…
Ξαναεπαναλάβω είναι πλεονασμός. Επαναλάβω περιέχει την έννοια ξανά.
Η Ιαπωνία είναι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εδώ οι τίτλοι του “Καθηγητή Παν/μίου” δεν χαρίζονται όπως στην Ελλάδα, πρέπει να αξίζεις... Ο τίτλος του “Καθηγητή” δεν χάνεται αν κάποιος φύγει απο ένα Πανεπιστήμιο γιατί έχει μια καλύτερη επιλογή ή επειδή πήρε σύνταξη. Αν κρατήσει τη διασύνδεση του με το πανεπιστήμιιο με κάποιο τρόπο π.χ. “ομότιμος”, τότε μπορεί να αναφέρει στο τίτλο του και το όνομα του παν/μίου  με το οποίο συνδέεται. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα. Απλά δεν σας τα έχουν πεί. Καιρός να το μάθετε, γιατί ξέρω εκ των προτέρων τι θα κάνουν κάποιοι για να κρύψουν το “καλύτερο”.
Ο κος Ζουγανέλης δεν κατείχε ποτέ τίτλο καθηγητή σύμφωνα με την έρευνα μου.
Στην Ιαπωνία τα “λεφτά” είναι στις εταιρείες και όχι στα Πανεπιστήμια, δηλαδή οι άνθρωποι των εταιρειών είναι πιο “δυνατοί” κατά κόρον απο τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, αυτοί τους δίνουν projects για να δουλεύουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εταιρείες.
Ζω στην Ιαπωνία εδώ και πολλά χρόνια. Οι καθηγητές πανεπιστημίων (ιδιαίτερα των δυνατών δημοσίων πανεπιστημίων Tokyo, Kyoto, Osaka) είναι πολύ σεβαστοί. Πράγματι οι μισθοί στις εταιρείες είναι καλύτεροι αλλά οι άνθρωποι των εταιρειών είναι πιο δυνατοί μόνο απο την έννοια οτι έχουν πιό πολλά λεφτά στη διάθεση τους. Ακαδημαικά ΔΕΝ είναι πιό δυνατοί. Επίσης τα περισσότερα λεφτά (projects) στα πανεπιστήμια δεν δίνονται απο τις εταιρείες όπως λέει ο κος Ζουγανέλης, δίνονται απο το υπουργείο παιδείας (monbukagakusho).
Υπήρξα και προιστάμενος (sunin) της ομάδας “Μεταυλικών και των Ηλεκτρονικών τους” στο Japan Fine Ceramics Center, μια εταιρεία. Στις Ιαπωνέζικες εταιρείες σε πραγματικά τεχνολογικά θέματα είναι πρακτικά αδύνατο να βρείτε προιστάμενο που να μην είναι Ιάπωνας. Μέχρι με δίπλωμα Διδάκτορα (αυτό που λέτε εσείς “Δρ”) βρίσκεις ξένο εργαζόμενο στη κατώτερη βαθμίδα σε Ιαπωνικές εταιρείες και πρέπει να είναι και πολύ καλός για να τον πάρουν.
Κατ'αρχήν στα Ιαπωνικά δεν υπάρχει λέξη sunin. Δεν ξέρω που τη βρήκε ο κος Ζουγανέλης, ίσως εννοεί shuunin που σημαίνει αρχηγός μιας ομάδας. Ναι είχε μάλλον εργαστεί σε αυτή την εταιρεία στη Ναγκόγια αλλά αμφιβάλλω αν ήταν προϊστάμενος. Επίσης λέει πως είναι πρακτικά αδύνατον για έναν ξένο να πάρει υψηλή θέση σε κάποια Ιαπωνική εταιρεία το οποίο είναι ψέμα. Τρανό παράδειγμα ο Γάλλος-Λιβανός "Carlos Ghosn", Πρόεδρος & CEO στη Nissan".
Άλλο λοιπόν “Καθηγητής Δρ.”, άλλο “Καθηγητής”, άλλο “Δρ.”. Σταματώ εδώ.
LOL. "Καθηγητής Δρ." Άλλος ένας τίτλος που ο κος Ζουγανέλης έχει εφέυρει. Κε Ζουγανέλη οι σωστοί επιστήμονες γράφουν το όνομα τους ως εξής:

Όνομα Επώνυμο, Ph.D.

Χωρίς πολλές φανφάρες. Το συμπέρασμα μου είναι πως δεν είστε και πολύ σοβαρός.

No comments:

Post a Comment